Terug naar nieuws

E-BOOK “INCLUSIVE and ACCESSIBLE MUSEUMS”

13/06/2023

Als coördinator van het project is mu-zee-um vzw trots u te melden dat we op 25 mei ons “online gedrukte” BOEK voorstelden in het GULBENKIAN FOUNDATION LISBON (Museum met de grootste private collectie ter wereld)!

Het samenwerkingsproject werd gefinancierd door het Erasmus+ programma (Key-Action 2) via JINT vzw en werd tussen juni 2021 en juni 2023 gerealiseerd door partners uit zes Europese landen: mu-zee-um (België), Berlin Wall Foundation (Duitsland), Calouste Gulbenkian Foundation (Portugal), MUSAC (Spanje), VABUMU (Estland) en creACTive (Noord-Macedonië).

Het E-BOOK “I AM – Inclusive and Accessible Museums” is een overzicht van een twee-jarig project waarbij we in gesprek willen gaan met collega’s van andere musea.

Professor Geert Van Hove (UGENT) schreef het voorwoord!

We verdiepten ons in twee soorten “museumbezoeken” waarbij we een museum toegankelijker willen maken voor jongeren die niet zo makkelijk tot een museumbezoek komen.

Het eerste deel richt zich op Virtuele Museumbezoeken… zeer relevant tijdens de COVID-19-uitbraak. We ontwikkelden vijf verschillende soorten virtuele bezoeken, die musea aan hun programma kunnen aanpassen: interactieve bezoeken vooraf opgenomen, live interactieve bezoeken, inzicht-bezoeken vooraf opgenomen én live… en tenslotte interactieve rondleidingen voor klasgroepen. Dit alles op maat van jongeren!

Het tweede deel is een “Zintuiglijk Traject” gericht op jongeren met een intellectuele beperking of leermoeilijkheden. De zintuiglijke reis is een methodische aanpak om de ervaring van een museum te verrijken door gebruik te maken van de zintuigen. Opvoeders, jeugdwerkers en leerkrachten kunnen hun eigen zintuiglijk traject creëren, zodat jongeren met leermoeilijkheden of een intellectuele beperking een museum belevend kunnen verkennen door ze te zien, horen, aanraken, proeven en ruiken.

Naast de stapsgewijze instructies werden ook er ook ‘casestudies’ met foto’s en video’s opgenomen. Zo kunnen educatief medewerkers, jeugdwerkers, gidsen of andere museummedewerkers zich laten inspireren door dit samenwerkingsproject!

Daarbij voldoet het E-BOOK volledig aan de toegankelijkheidscriteria voor mensen met een beperking. (audiodiscriptie voor blinden en slechtzienden, aanpassen achtergronden/kleuren/lettergrootte/lettertype, ALT-teksten, easy-language,…)

Het partnerschap brengt de expertise en creativiteit van een aantal zeer verschillende instellingen samen. Kunstmusea, historische musea, herinneringsplaatsen, een organisatie voor kunsteducatie en een jongerenorganisatie bundelden hun krachten om hun specifieke competenties en ervaringen te delen in een samenwerkingsproject. We hebben één gemeenschappelijk doel: onze instellingen inclusiever en aantrekkelijker maken, vooral voor jongeren met leermoeilijkheden. Op die manier wil het project kunst en cultuur dichter bij jongeren brengen, zodat zij hun blik op de wereld kunnen verruimen en persoonlijke competenties verder kunnen ontwikkelen.

Het E-BOOK (Engelstalig) is vanaf heden gratis te “downloaden” vanuit Apple Book Store : https://books.apple.com/us/book/i-am-inclusive-and-accessible-museums/id6449082579 
Download je liever de pdf (Engelstalig), dan kan je dit op volgende link doen: https://es.scribd.com/document/641131971/I-AM-Inclusive-and-Accessible-Museums